Wat ik het mooiste vind aan OBM?

Knelpunten lossen op, doelen worden bereikt, met elkaar en met meer werkplezier.
Specialist gedragsverandering

Patricia van Rooij

Als twee rode draden lopen ‘gedragskennis’ en ‘kennis uitgeven’ door mijn loopbaan en zijn ze opnieuw bij elkaar gekomen op GedragenVerandering.com.

Samenwerking
Binnen het netwerk van OBM werken gecertificeerde consultants samen en zijn Joost Kerkhofs van Neotopie en ik ‘trusted partners‘ van elkaar.

Bij het maken van lesmateriaal is er per project een samenwerking met auteurs, inhoudsdeskundigen, vormgevers, redacteuren en multimediaspecialisten.

Als bestuurslid ben ik verbonden aan stichting De Kleine Aarde in Boxtel, een duurzaamheidscentrum sinds 1973 en onderdeel van een groot netwerk. Vanuit dit netwerk tracht ik OBM ook in te zetten voor duurzame doelen en onder de aandacht te brengen bij transities.

Er valt nog een wereld te winnen met deze kennis en haar mooie toepassingen, is mijn overtuiging. En dit is precies wat mij drijft.

Het was een spontaan moment op een rivier in Italië, toen ik werd gegrepen door gedragsbeïnvloeding. Destijds als kayakinstructeur in mijn jongere jaren, stimuleerde ik mijn deelnemers op zo’n manier dat ze wél die spannende wildwaterpassage namen… of toch niet? Ik vroeg mezelf af welke rol ik als instructeur had in de beïnvloeding, die meer leek te omvatten dan mijn instructies en aanmoedigingen. Ik verdiepte me in de wetenschap van gedragsontwikkeling en trainde jarenlang zowel mens als dier.

Zo trainde ik vele getraumatiseerde paarden die uit angst weigerden om een trailer op te gaan. Ik leerde ze om weer vrijwillig de trailer in te lopen en zich ontspannen te laten vervoeren. Met de positieve gedragstraining veranderde het gedrag compleet van weigeren naar meewerken, dwang was nooit nodig. Ik ontwikkelde een doe-het-zelf-methode en schreef Handboek Trailerlaadtraining. Te vinden op Met 6 Benen Op De Grond.nl

Dezelfde veranderingstechnieken paste ik met succes toe in de individuele begeleiding van kinderen met een gedragsproblematiek. Gedragsontwikkeling verloopt bij mensen en dieren namelijk volgens dezelfde basisprincipes. 

OBM en leren van diertraining
Sinds een bijscholing bij de Vrije Universiteit in Amsterdam, zet ik me als OBM specialist in voor bedrijven en organisaties. In alle sectoren is OBM mogelijk. Het maken van lesmateriaal (kennis uitgeven) past hier goed bij. Kennis en informatie gaan immers vaak vooraf aan veranderingen.

Met alles wat ik heb geleerd en ervaren, heb ik een compact en praktisch OBM-aanbod kunnen maken, waarvan het ‘leren van diertraining’ een uniek onderdeel is. Deelnemers gaan zelf aan de slag met het trainen van paarden en zien ter plekke de gedragsverandering ontstaan. En daarbij gaan ze ook voelen wat een gedragsinterventie doet, door oefeningen met elkaar. Waardevolle praktijklessen die de theorie sneller doen begrijpen. Het geeft me veel plezier en voldoening om de kennis op deze manier door te kunnen geven.