Wat ik het mooie vind aan OBM?

Knelpunten lossen op, doelen worden makkelijk bereikt, met elkaar en met meer werkplezier.
Gespecialiseerd in gedragsverandering

Patricia van Rooij

Gedrag is een essentieel domein naar een duurzame toekomst. Vanuit mijn verlangen naar een gezonde Aarde en een samenleving in harmonie met de natuur, ben ik altijd geïnteresseerd geweest in duurzame initiatieven. Variërend van bedrijven die hun eerste stappen zetten richting verduurzaming, tot nieuwe transitieconcepten, innovatieve producten en inspirerende projecten van gepassioneerde doeners en ‘happy activists’. Echter, veel technische innovaties leiden niet automatisch tot duurzamer gedrag. Net zo min leiden kennisoverdracht en inspiratie op zichzelf tot echte gedragsverandering! Wat dan wel? Een van de antwoorden is te vinden in de wetenschap van gedragsanalyse. Het is mijn missie om mijn expertise in te zetten voor organisaties en bedrijven die duurzame verandering nastreven. Ik geloof sterk in de kracht van deze kennis en in de mogelijkheid om bergen te kunnen verzetten met OBM. Dit drijft mij om bij te dragen aan positieve veranderingen.

Samenwerking — Als bestuurslid ben ik verbonden aan stichting De Kleine Aarde in Boxtel. We maken de duurzame prestaties en kennis van het duurzaamheidscentrum toegankelijk, die het sinds 1972 heeft opgebouwd. Sinds 2022 is er op deze bijzondere plek het initiatief van coöperatie Plaats De Kleine Aarde, gewijd aan de voedseltransitie. Dit initiatief groeit uit tot een knooppunt van diverse professionele netwerken die bijdragen aan de voedseltransitie en duurzame ontwikkeling. Binnen deze community breng ik Organizational Behavior Management onder de aandacht met als doel om het in te zetten voor het bevorderen van duurzame doelen.

Binnen het netwerk van OBM experts ben ik ‘trusted consultant’ van Neotopia. Ook werk ik samen met ir. Sietske Dane, een deskundig docent bij de Master Circulaire Economie aan de HAN en een ervaren adviseur voor duurzaamheidsvraagstukken.
Bij het maken van lesmateriaal is er per project een samenwerking met auteurs, inhoudsdeskundigen, vormgevers, redacteuren en multimediaspecialisten.

De start van mijn reis — Het was een spontaan moment op een rivier in Italië, toen ik werd gegrepen door gedragsbeïnvloeding. Destijds als kayakinstructeur in mijn jonge jaren, stimuleerde ik mijn deelnemers op zo’n manier dat ze wél die spannende wildwaterpassage namen… of toch niet? Ik vroeg mezelf af welke rol ik als instructeur had in de beïnvloeding, die meer leek te omvatten dan mijn instructies en aanmoedigingen. Ik verdiepte me in de wetenschap van gedragsontwikkeling en trainde jarenlang zowel mens als dier.

Zo heb ik vele getraumatiseerde paarden getraind die uit pure angst weigerden om een trailer op te gaan. Met behulp van positieve gedragstraining ontwikkelde ik een doeltreffende methode om deze paarden weer comfortabel en vrijwillig de trailer in te laten lopen. Het resultaat was een complete gedragsverandering, zonder dat dwang ooit nodig was. Mijn ervaringen en technieken heb ik gebundeld in het ‘Handboek Trailerlaadtraining’, een uitgebreide handleiding die binnenkort weer beschikbaar is op mijn website Met 6 Benen Op De Grond.nl.

Met succes heb ik dezelfde veranderingstechnieken toegepast in de individuele begeleiding van kinderen met gedragsproblemen. Gedragsontwikkeling verloopt bij mensen en dieren namelijk volgens dezelfde basisprincipes. 

OBM en leren van diertraining — Sinds mijn bijscholing aan de Vrije Universiteit zet ik me in als OBM-specialist voor bedrijven en organisaties. OBM is toepasbaar in alle sectoren. En het maken van lesmateriaal sluit hier goed bij aan, aangezien kennis en informatie vaak voorafgaan aan veranderingen.

Met alles wat ik heb geleerd en ervaren, heb ik een compact en praktisch aanbod op het gebied van OBM ontwikkeld. Een uniek onderdeel hiervan is het leren begrijpen van hoe dieren nieuw gedrag aanleren. Deelnemers gaan in de workshop De paardenkracht van consequenties actief aan de slag met het trainen van paarden en zien direct de gedragsverandering plaatsvinden. Daarbij ervaren ze zelf de impact van gedragsinterventies door middel van oefeningen met elkaar. Het zijn waardevolle praktijklessen die de theorie sneller doen begrijpen. Ik vind het een heel leuke en doeltreffende manier om de kennis door te geven.