Gedragsspecialist, gastdocent, oprichter

Patricia van Rooij

LinkedIn  /  Contact

Van gedragstraining voor paarden, naar kinderen, naar organisaties. Dat was mijn route (na eerst 15 jaar account- en projectmanagement in het bedrijfsleven).

Paarden die uit pure angst weigeren om een trailer op te gaan, dat ga je nooit winnen met druk of kracht zonder het dier geweld aan te doen. Jarenlang trainde ik vele getraumatiseerde paarden met behulp van positieve gedragstraining. Het resultaat was een complete gedragsverandering zonder dat dwang ooit nodig was. Mijn ervaringen en technieken heb ik gebundeld in het ‘Handboek Trailerlaadtraining’, een uitgebreide handleiding die binnenkort weer beschikbaar is op mijn website Met 6 Benen Op De Grond.nl.

Met succes heb ik dezelfde veranderingstechnieken toegepast in de individuele begeleiding van kinderen met gedragsproblemen. Gedragsontwikkeling verloopt bij mensen en dieren namelijk volgens dezelfde basisprincipes. 

Sinds mijn bijscholing aan de Vrije Universiteit zet ik me met Organizational Behavior Management (OBM) in voor bedrijven en organisaties. Het trailerladen gebruik ik nu als metafoor en in de workshop ‘De Paardenkracht van Consequenties’ (Onze diensten) als ludiek middel om de OBM-kennis over te brengen. Ik geloof sterk in de kracht van deze kennis, je kunt er bergen mee verzetten. Mijn meest favoriete thema’s zijn duurzaamheid, organisatiecultuur, interne logistiek en veiligheid.

Samenwerking — Als bestuurslid ben ik verbonden aan stichting De Kleine Aarde in Boxtel. We maken de duurzame prestaties en kennis van het duurzaamheidscentrum toegankelijk, die het sinds 1972 heeft opgebouwd. Binnen deze community breng ik OBM onder de aandacht voor het bevorderen van duurzame doelen.

Bij het maken van lesmateriaal is er per project een samenwerking met auteurs, inhoudsdeskundigen, vormgevers, redacteuren en multimediaspecialisten.

Binnen het netwerk van OBM-experts ben ik ‘trusted consultant’ van Neotopia.

Consultant, trainer, docent

ir. Sietske Dane

LinkedIn  /  Contact

Hoewel als technisch ingenieur opgeleid, heb ik altijd meer met mensen gehad. Aandacht voor gedragsverandering is er altijd geweest. In het begin van mijn loopbaan, als ondernemersadviseur of manager van regionale projecten en later in mijn rol als onderzoeker, docent, trainer en coach.

Hoewel ik brede kennis over gedragsverandering had, heeft OBM me toch nog verrast. De principes zijn universeel, basaal en zó simpel. Ze sloten naadloos aan bij mijn kennis over duurzame ontwikkeling. OBM bevestigde: de basisprincipes van persoonlijke en duurzame ontwikkeling liggen in elkaars verlengde. Deze principes vormen een onmisbare, en vaak vergeten schakel in de transitie naar een circulaire economie.

Sinds een aantal jaren werk ik samen met Patricia. Met plezier. Ik waardeer haar heldere zicht op situaties, de rust om gedragsverandering in gang te zetten en haar gedegen kennis over OBM. 

Of het nu gaat om afval scheiden, zonnepanelen aanschaffen, het invoeren van CSRD, productieprocessen anders inrichten, of HRM-vragen rond het aansturen van medewerkers…, altijd gelden die universele principes. Het is een feest om – soms met simpele interventies – weer de helderheid en creativiteit bij mensen aan te boren. Om te zorgen dat gedrag tot een verandering leidt en ook daadwerkelijk gedragen wordt.

Samenwerking — Naast de samenwerking met Patricia, werk ik onder de vlag van mijn bureau 5D Consult (doing business nature wise) en heb ik een part-time aanstelling als hoofddocent en coördinator bij de Master Circulaire Economie (HAN).

Opgeleid als trainer en facilitator in het ‘Framework for Strategic Sustainable Development van The Natural Step’, heb ik daarnaast kennis van voedselbossen, permacultuur en biomimicry en ben ik auteur van diverse publicaties, waaronder een wetenschappelijk artikel in het Sustainability Journal.

Ook ik ben bestuurslid bij Stichting De Kleine Aarde in Boxtel.
In mijn vrije tijd ben ik betrokken bij Stichting Ouderenzorg Moldavië en doe ik veel aan agro-fitness.